T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / ORTAHİSAR - Trabzon Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

eTwinning Davranış Kuralları

eTwinning Davranış Kuralları

A. Temel İlkeler

eTwinnerlar, onların etkinlikleri, mesajları, gönderileri, proje materyalleri ve eTwinning alanında yayınlanan her şey, Avrupa Birliği'nin Temel Değerleri ve genel ilkeleri doğrultusunda aşağıdaki temel ilkelere uygun ve bu ilkelerle uyumlu olmalıdır.

 

Kapsayıcı olun. Herkesin düşünce ve kanaatleri, bu Davranış Kuralları’nda belirlenen sınırlar içinde her zaman memnuniyetle karşılanır ve bunların ifade edilmesine imkan sağlanır. eTwinnerlar, kendi bakış açılarının ötesine bakmaya, farklı kültürlerle ilgili olmaya ve diğer kullanıcıları etkinliklerine, projelerine, gruplarına ve ağ etkinliklerine hem çevrimiçi hem de yerinde dahil ederken hassasiyet göstermeye yönlendirilir. eTwinning; topluluğu güvenli ve tacizin olmadığı bir alan haline getirmek amacıyla anlayışı, empatiyi ve karşılıklı açık olmayı teşvik eder.

 

Saygılı olun. eTwinning topluluğunun üyeleri, akranlarıyla ilgilenirken ve birbirleriyle etkileşimde bulunurken saygılı olmalıdır. Diğer insanlara ve bu platformdaki faaliyetlerine saygı duymak ve eylemlerinin arkasındaki motivatörlerin iyi niyetli olduğunu varsaymak; eTwinnerların sadece rahat ve güvenli değil, aynı zamanda motive ve üretken hissettirir. eTwinnerlar; diğer üyelere ırklarına, etnik kökenlerine, ulusal kökenlerine, dinlerine, cinsel yönelimlerine veya cinsiyetlerine göre ve/veya bir ülkenin, grubun veya azınlığın üyesi olmaları nedeniyle hakaret edemez, onları aşağılamaz veya şiddet uygulayamaz.

 

Hoşgörülü olun. Zaman zaman anlaşmazlıklar olması kaçınılmazdır. Başkalarının görüşlerine hoşgörü, bu toplulukta teşvik edilen pragmatik yaklaşımı harekete geçirir. Önemli olan, her zaman bu Davranış Kuralları’nda açıklanan ve tanımlanan sınırlar dahilinde anlaşmazlıklara ve farklı görüşlere yapıcı çözümler aramak ve bazı durumların “katılmamaya karar verilmesine” neden olabileceğini kabul etmektir.

 

Her türlü iletişim biçiminde, özellikle yanlış anlaşılma olasılığının daha fazla olduğu uzaktan iletişimde kibar ve cana yakın olun. Kibar olmak, diğer insanların farkında olmak, onların duygularına saygı duymak ve bu saygıyı göstermek anlamına gelir. Tüm eTwinnerların evi olan Avrupa Okul Eğitimi Platformu’ndaki eTwinning alanı; kendilerini özgürce ifade edebildikleri, karşılıklı fikir alışverişlerini kolayca yapabildikleri, fikirlerini ve düşüncelerini önemli ölçüde detaylandırabildikleri ve diğer üyelerin fikir ve düşüncelerine eşit davranabildikleri çevrimiçi bir alandır. Bu da; etkinliklerde, proje materyallerinde, çevrimiçi ve yerinde toplantı açıklamalarında, yayınlarda ve iletilerdeki kelimeleri ve içeriği dikkatlice seçmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak anlamına gelir.


B. Tüm eTwinnerların uyması gereken kuralların bazıları

eTwinning; platformun eTwinning alanında nelere izin verildiğini ve nelere izin verilmediğini anlamayı kolaylaştırmak için tüm kullanıcılar tarafından uyulması gereken bazı kurallar belirlemiştir.

 

1. eTwinning, ticari amaçlarla kullanılamaz.

Platformun ticari amaçlar için kullanımı kesinlikle yasaktır. Herhangi bir şirket, girişimci, etkinlik veya ticari maksatlı yazılım kaldırılacak ve platforma erişimi engellenecektir.

 

2. Doğrudan tehdit, zorbalık veya taciz söz konusu olamaz.

eTwinning, siber zorbalık ve tacize tahammül etmez. Siber zorbalığın kurbanıysanız veya eTwinning alanlarından birini (genel ve özel alanlar) kullanırken birisi sizi tehdit ediyorsa, lütfen bu durumu mesaj göndererek bildirin veya Ulusal Destek Kuruluşunuza başvurun. Platformun diğer üyelerine siber zorbalık yapan veya onları taciz eden herkes, eTwinning’ten kalıcı olarak men edilebilir.

 

3. Fikri mülkiyet.

Platforma yüklediğiniz içeriklerin herhangi bir telif hakkını ihlal etmemesini sağlayın. Herhangi bir resim, video, doküman veya diğer kaynakları paylaşmadan önce; lütfen bunu yapma hakkına sahip olduğunuzdan emin olun.

 

4. Kimlik hırsızlığı

eTwinnerlar, temsil etmedikleri diğer kişileri veya grupları/kuruluşları, başkalarını kandırmaya, kafalarını karıştırmaya veya dolandırmaya yönelik bir şekilde taklit edemezler.

 

5. Öğrenciler (reşit olmayan)

eTwinning, öğrencilerin gizliliğini ve güvenliğini ciddiye alır. eTwinning profilinizde, TwinSpace’de, Gruplarda v.b öğrencilerin resimlerini yayınlamaktan kaçının. Yayınlamanız gereken durumlarda, 1725 sayılı Yönetmelik (link) uyarınca, rıza verme yetkisine sahip olan küçük yaştaki öğrenciden veya çocuk üzerinde ebeveyn sorumluluğu olan kişiden onay aldığınızdan ve ayrıca gizlilik bildiriminin bir kopyasını sunduğunuzdan (link) veya öğrencilerin söz konusu resimlerde tanınabilir durumda olmadığından emin olun.

 

6. Özel bilgiler ve Hassas veriler

Başkalarını ilgilendiren içerikleri yayınlarken dikkatli olun. Kişisel telefon numaraları ve adresler, kredi kartı bilgileri veya diğer özel bilgiler gibi kişisel bilgilerinizi veya diğer kullanıcıların kişisel bilgilerini veya özel fotoğraf ve videolarını paylaşmamalısınız. Mesaj yayınlamadan önce her zaman düşünün!


C. “İnternet Etiği”

 

eTwinnerlar, çevrimiçi etkileşimlerini profesyonel, kibar ve gerçek yaşamdaki etkileşimlerinde olduğu gibi saygıyla yürütmelidir. Aşağıda, kullanıcıların ne yapması ve yapmaması gerektiğine ilişkin bazı örnekler verilmiştir.

 

1. İç mesajlaşma sistemini dikkatli ve sorumlu kullanın.

Birlikte çalışmadığınız öğretmenlere çok fazla sayıda mesaj göndermekten kaçının. Bir kullanıcıyla irtibat kurmadan önce: profilini kontrol edin; proje yapmaya uygun olduğunu belirtip belirtmediğine bakın; mesajınızın konuyla ilgili olduğundan emin olun. Çok fazla kullanıcıya tamamen aynı olan mesajları göndermeyin.

 

2.Forumlar daspam göndermekten kaçının.   

Avrupa Okul Eğitimi Platformu İletişim Ağı oluşturma alanındaki forumlardan binlerce mesaj gönderilir. Mesajınızın, başlığın konusuyla ilgili olduğundan emin olun. Yeni bir gönderi yayınlamadan önce, alakalı başka mesaj olup olmadığını kontrol edin ve bu mesajları cevaplayın. İşbirliğini geliştirmek için, forumları konuyla ilgili bir şekilde yürütmemize yardımcı olun!

 

3. Sadece diğer kullanıcıların mesajlarıyla ilgili ve bu mesajlara uygun yorumlar. gönderin
 

Başkasının profilinde bir yorum yayınlarken, bu yorumun kullanıcı için uygun olduğundan emin olun. Yorumlar, bireyler için olmalı ve kullanıcının mesajıyla ilgili olmalıdır. Çok fazla kullanıcıya aynı yorumu yazmayın.

 

4. Rastgele iletişim isteği göndermekten ve proje daveti yapmaktan kaçının.
 

Önceden iletişim kurmadan, eTwinnerlardan  irtibat kişiniz olmasını veya projenize katılmasını istemekten kaçının. Listenizde mantıklı ve yönetilebilir sayıda irtibat kişisi olduğundan emin olun. Başkalarının güncellemelerini takip etmek ister misiniz? Bunun yerine onları takip edin.

 

5. Odalarla ilgili davetleri, hedef kitleye göre yapın.

Söz konusu meslektaşların katılabileceğinden emin değilseniz, irtibat kişilerinizi yönetmekte olduğunuz Odalara davet etmekten kaçının. Odalara yapılan gelişigüzel davetler, istenmeyen posta olarak kabul edilir.

 


D. Davranış Kurallarının İhlali

 

Bir eTwinner’ın Davranış Kuralları’na uymadığını düşünüyorsanız ne yapabilirsiniz?


Destek Topluluğu’nda, eTwinning’de kişileri istismar ve istenmeyen postalardan korumak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz, ama aktif ve çoğulcu bir topluluk olarak, olumlu tutumu sürdürmemize ve istenmeyen olayları azaltmamıza yardımcı olmak için size güveniyoruz. Bu nedenle; eTwinnerları, gerektiğinde, bu gibi durumları bildirmeleri yönünde teşvik etmekteyiz.
Eğer Günlüklerde ve Forumlarda rahatsız edici, telif haklarını ihlal eden veya uygunsuz bulduğunuz gönderiler, etkinlikler ve yorumlarla karşılaşırsanız, özel bir mesaj alırsanız veya bu tür içerikler görürseniz; “raporla” butonunu kullanabilir – eğer mümkünse, Destek Servisinize de başvurabilirsiniz - ve raporlama nedenlerinizi paylaşabilirsiniz. Mesajınız, Destek Servisleri tarafından ele alınacaktır.


Kullanıcılardan birisi, Davranış Kurallarına saygı göstermezse; ne olur?


Bu Davranış Kuralları çerçevesinde belirlenen kurallara uyulmaması, şartlarının ihlali anlamına gelir ve eTwinnerlar tarafından yüklenen herhangi bir gönderi veya materyalin herhangi bir zamanda önceden bildirilmeksizin geçici veya kalıcı olarak kaldırılmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, ilgili materyallerin sahipleri ve Destek Servisleri bilgilendirilecek ve kaldırılma nedenleri açıklanacaktır. Davranış Kurallarına uymayan kullanıcılar ise, geçici veya kalıcı olarak eTwinning'ten men edilebilir.

 

 

Anlaşmazlık durumunda, eTwinning'in işleyişinden sorumlu olan Avrupa Komisyonu tarafından nihai bir karar alınacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.06.2023 - Güncelleme: 13.06.2023 20:43 - Görüntülenme: 108
Kaynak: https://schooleducation.ec.europa.eu/tr/etwinning_code_of_conduct
  Beğen | 0  kişi beğendi